ترس، در اصل، یه مکانیسم بقاست. بله، همین حس لعنتی که موقع سایه دیدن توی راهرو تاریک یا وقتی که استاد اسم آدمو وسط کلاس صدا میزنه، در واقع طراحی شده که جونتو نجات بده.
ترس چجوری کار میکنه:
۱. زیستشناسی ترس
مغز ما یه قسمت به اسم آمیگدالا (amygdala) داره که مسئول پردازش ترسه. اون میفهمه چی خطرناکه و بلافاصله سیگنال میفرسته تا بدنت آماده بشه: یا بجنگی، یا فرار کنی، یا یه گوشه بمونی و شبیه گلدون بشی.
۲. تکامل
ترس از مار، ترس از ارتفاع، ترس از تاریکی یا صداهای ناگهانی، باعث شده که اجداد ما زنده بمونن تا بتونن بچهدار بشن و ما رو تحویل این دنیا بدن. کسی که از صدای شیر نترسید، خورده شد. نسلش هم ادامه پیدا نکرد. در نتیجه، ماها از چیزهایی میترسیم که واقعاً خطرناک بودن. بله، ترس ارثیه.
۳. روانی و فرهنگی
حالا قسمت بدرد نخورش: ترس ساختهٔ ذهن هم هست. مثلاً ترس از شکست، ترس از تنهایی، ترس طرد شدن. اینا رو هیچ حیوانی نداره. گربه از امتحان شفاهی نمیترسه. اما ما؟ ممکنه برای یکی کابوس باشه. (مثل بنده، مترجم) . جامعه، مذهب، پدر مادر، مدرسه و تجربهها این ترسها رو تو مغز ما کاشتن و آبیاری هم کردن. اگه خیلی با جراتی، تیشه بزن به ریشه همشون.
نتیجه
ریشه ترس: یک ترکیب ناجور از سیمکشی مغز، یک برنامهنویسی ژنتیکی، و یک شرطیسازی اجتماعی میباشد. درست مثل اپلیکیشنی که خودش آپدیت میده ولی هیچوقت درست کار نمیکنه.
حالا، شما از چی میترسین؟
ChatGBT (Monday)